TAJAAN:

Khamis, 5 Mei 2011

Cara Dan Corak Perbualan Melalui RA


Selalunya kita berbual dengan rakan-rakan, yang dekat maupun berjauhan di panggil "sembang" (bersembang) dan apabila kita mengakhiri sembang kita akan sebut, terima kasih atau jumpa lagi..atau mengucapkan salam.

Dalam dunia Radio Amatur pula, ada sedikit kelainan, dalam waktu berbual disebut "QSO" bermakna bersembang.....untuk bertanya tempat tinggal disebut "QTH" (lebih tepatnya, qth handle operator).

Rakan bersembang/QSO dipanggil stesen manakala kita hendak berhenti sementara selama 20 saat daripada perbualan/qso ( untuk membuat sesuatu pekerjaan lain atau pun menjawab panggilan telefon) disebut QRX 20 saat.(selepas 20 saat yang kita berikan itu),  kita masuk semula dengan menyebut masuk jalur semula atau bergabung semula..

Sebutan bergabung biasanya digunakan sekiranya yang sedang ber QSO itu lebih dari 2 orang...

Manakala sedang kita ber QSO dapat penggilan hanfon(hp) untuk itu kita kena berhenti atau keluar jalur sebentar misalnya 20 saat perkara ini dsebut " ada panggilan locing terbang, minta QRX 20 saat".


Setiap penggemar Radio Amatur mendapat tauliah atau sijil kebenaran untuk menggunakan Radio Amatur dan untuk mendapatkan sijil kelayakan itu, kita kenalah menyertai satu peperiksaan bertulis yang dikendalikan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (dibawah Kementerian Penerangan Malaysia).
dan setiap mereka juga diberi nama gelaran misalnya 9W2 (nine wisky two) atau 9W6 (bagi Sabah) dan 9W8 bagi Sarawak).

Penggemar Radio Amatur tidak terbatas, selain dari Malaysia mereka juga ada di Indonesia, Brunei DS dan sebagainya.

Apakah keuntungan yang boleh kita perolehi dari bermain Radio Amatur?..

Jawapanya tidak ada sebarang keuntungan yang mutlak darinya, kecuali kita menghadapi kesulitan dalam perjalanan berkenderaan, atau mohon daripada kawan-kawan untuk mendapatkan tunjuk arah...misalnya kita ke negeri Kelantan, Kita sudah tersesat dan tidak tahu jalan keluar atau kawasan yang kita hendak pergi itu sudah tersasar...kita boleh masuk dalam jalur di kawasan berkenaan ( negeri Kelantan) memanggil rakan-rakan radio..

Selain dari itu, sekiranya kita bersembang menggunakan hanfon/hp setiap minit dikenakan kadar bayaran sekitar 10 sen hingga 20sen semint....tetapi melalui radio amatur hanya dikenakan bayaran RM2 sebulan sahaja boleh berdigunakan 24 jam..

sekian dulu akan bersambung....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan